Potrivit Huber, Hader-Popp și Ahlgrimm, există trei motive principale pentru o cooperare sporită în școli, care pot fi transferate în domeniul educației timpurii:
- Cerințele complexe pot fi gestionate într-un mod mai sustenabil în ceea ce priveşte resursele, adică mai eficient, decât „a lupta de unul singur”.
- Cooperarea permite o creștere a calității proceselor educaționale prin activarea potențialului mai multor profesioniști de înaltă calificare.
- Cooperarea în educație este un scop în sine și trebuie privită din perspectivă pedagogică. Instituțiile de învățământ ar trebui să fie un model prin propria acțiune de cooperare pentru a iniția procese de dezvoltare la copii și tineri și în instituția însăși care să sporească rezolvarea de probleme și performanța.
vezi. Huber, Stephan Gerhard; Hader-Popp Sigrid; Ahlgrimm, Frederik: Kooperation in der Schule; aus: http://www.bildungsmanagement.net/pdf/PubsHuber/2_4/HuberHaderPoppAhlgrimm-2009-KooperationinderSchule.pdf.
În cadrul proiectului GANZerTAG, importanța cooperării a fost documentată în mod impresionant folosind diverse exemple practice. Cu toate acestea, a devenit clar că cooperarea este influențată de diferiți factori, atât pozitiv, cât și negativ. În schimbul comun de idei, s-au cristalizat umătorii factori de succes:
- Comunicare apreciativă
- Colaborare de la acelaşii nivel, punând accent pe încrederea în partener
- Competenţe complementare ale partnerilor
- Creativitate
- Muncă în echipă
- Participarea tuturor celor implicaţi în luarea deciziilor
- Deschidere
- Angajament
- Viziune comună
- Punerea la dispoziţie a resurselor- de timp şi financiare